Cameron a declarat dumnică, într-un interviu pentru BBC, că este „aproape” de un acord privind reformarea Uniunii Europene și este deschis la soluții alternative pentru problema ajutoarelor sociale destinate imigranților din UE.
Premierul a afirmat că propunerea sa ca imigranții să aștepte patru ani înainte de a putea primi ajutoare sociale este „în continuare pe masă”, dar ar putea accepta un plan „la fel de puternic” pentru a combate turismul social.
„Spre deosebire de mulți din Europa, noi avem un sistem de ajutoare sociale la care poți avea acces imediat și asta creează multe probleme”, a explicat Cameron.
Premierul britanic s-a declarat încrezător că va obține un acord la summitul UE din februarie și că un referendum privind menținerea țării în UE – promis până la sfârșitul lui 2017 – ar putea avea loc la scurt timp.
Totuși, el a precizat că votul ar putea fi amânat dacă nu obține concesii satisfăcătoare din partea Bruxellesului.
Dacă se va ajunge la un acord, Cameron va face campanie pentru menținerea țării în UE. „Nu cred că (ieșirea) este răspunsul corect”, a apreciat el.
Întrebat dacă oficialii au un plan de rezervă în cazul unui Brexit, Cameron a precizat că va trebui să facă „tot ce este nevoie pentru a funcționa”.
Ieșirea din UE ar fi o lovitură pentru reputația lui Cameron, dar premierul a menționat că nu va demisiona, indiferent care va fi rezultatul, precizând că referendumul nu este despre „viitorul unui politician sau al altuia”.
Cameron s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii din Germania, Ungaria și Olanda, în cadrul eforturilor diplomatice de a obține un acord privind reformarea UE.